Gyomorkímélő étkezés

Kiadós étkezéssel járó ünnepek, baráti összejövetelek?
Hogy ne legyen belőle gyomorfájás: másnap figyeljen oda, mi a menü! Segítünk azoknak is, akik emésztőrendszeri betegségek miatt igényelnek kímélő étrendet.


Szigorúan vagy könnyedén?

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszseg_gyomkim2.jpgBetegségek esetén a beteg állapota, előző napi trakta után érzéseink alapján döntsük el, mennyire szigorú diétára van szükségünk. Súlyos esetben elsősorban a folyadék- és elektrolitpótlásról kell gondoskodnunk. Ilyenkor víz, limonádé, gyenge tea, vizes almaturmix, zöldségfőzet, burgonya főzőleve ajánlott. Ahogy egyre javul állapotunk, a különböző tápanyagokat emészthetőségük sorrendjében építsük be étrendünkbe. A legkönnyebben emészthetőek a szénhidrátok, például a nyers reszelt alma (pektintartalma megnyugtatja a nyálkahártyát), a folyékony-pépes ételek, például: rizs- vagy zabnyákleves, száraz rántással készült köménymagleves, vizes burgonyapüré, szárazon pirított búzadara, tejmentes, enyhén cukrozott almamártás, héjában főtt vagy sült burgonyával, pirított fehér kenyérrel, kétszersülttel, pászkával, ropival, háztartási keksszel. Fontos, hogy az ételekhez csak minimális mennyiségű sót és cukrot adjunk, mert mindkettő ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját.

Fehérjék - a második lépés

A panaszok enyhülésével bővíthetjük az étrendet fehérjével, például főtt vagy zsírmentesen sütött csirke- vagy pulykamellel, házinyúllal, tonhallal, sovány túróval, natúr joghurttal, kefirrel, sovány sajtokkal, laktózmentes tejjel. Gőzben vagy vízben főzött, száraz rántással vagy egyszerű habarással sűrített zsenge zöldfőzelékek, például főzőtök-, saláta-, zöldbab-, áttört zöldborsó-, cukkini-, céklafőzelék színesíthetik az étrendet. Ebben a szakaszban lágy vagy habart tojás is fogyasztható.

Zsírok - a legnehezebben emészthetők

A diéta idején nagyon fontos - ez egyébként megegyezik az egészséges táplálkozási ajánlással - a gyakori, egyszerre kis mennyiségű ételek elfogyasztása. A legnehezebben a zsírt tudjuk megemészteni, ezért ezt a tápanyagot csak a diéta utolsó szakaszában építsük be étrendünkbe, a fokozatosság elve szerint. Ételkészítéshez a szokásos mennyiség felét használjuk étolajból, margarinból vagy vajból. Kenyérkenéshez csökkentett zsírtartalmú vajkrémek, light margarinok ajánlottak.

A diéta utolsó napjait a zsírszegény, könnyű-vegyes étrend jellemzi, továbbra is gyakori kis mennyiségű étkezésekkel. Állapottól függően az egyes szakaszok hossza 1-2 nap.

A kímélő étrendben ajánlott nyersanyagok:
- vízben oldódó rostban gazdag zsenge, friss, érett zöldség- és gyümölcsfélék és
- kötőszövetszegény húsok (fiatal állatok sovány húsrészei).
- Egyéni érzékenységtől függ a tej fogyasztása, szükség esetén (hasi panaszok, hasmenés) laktózmentes tej és tejtermékek fogyasztása indokolt.
- Ízesítésre friss zöldfűszerek, például petrezselyemzöld, zeller, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, kapor, snidling (metélőhagyma) vagy szárazfűszerek, például majoranna, borsikafű, vasfű ajánlott.

Tilos a diéta idején:
- a nyálkahártyát sorvasztja, ezért tilos az alkoholfogyasztás,
- irritálja, ezért kerülendő az erősre főzött kávé és tea,
- a csípős, illetve a nagy illóolaj-tartalmú fűszerek, például a feketebors, csípős paprika, chili, csípős torma és mustár.

Ajánlott ételek pl.:
Csirkekrémleves
Sajtos-tárkonyos nyúl
Gazdag zöldbabsaláta
Narancsos gyümölcskocsonya

Dánielné Rózsa Ágnes
dietetikus

 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus