Férfi-klimax: tényleg létezik!

A nők klimaktériumához hasonlóan a kor előrehaladtával a férfiaknál is végbemegy egy bonyolult hormonális alapokon nyugvó változás, amit andropauzának nevezünk. A jelenséggel foglalkozó tudományos ismeretek nem olyan kiterjedtek és bőségesek, mint a női hormonális változást illetően, hiszen a női menopauza a ciklus elmaradása sokkal „szembetűnőbb” és drasztikusabb tünetekkel jár.

c_400_200_16777215_00_images_stories_premature_ejaculation_1.jpgMind a női, mind a férfi egészséges szervezetben nemi hormonok termelődnek, melyek testünk különböző pontjain hatnak, befolyásolva ezzel a szervezet működését. Életünk egyes stádiumaiban más és más szerepük van a fenti hormonoknak. Újszülött és gyermekkorban a nemi jelleg kifejlődésében, később a normális nemi élet biztosításában játszanak fontos szerepet.

Ezen régről ismert hatások mellett az utóbbi időben egyre több szó esik a nemi hormonok egyéb, első ránézésre másodlagosnak tűnő hatásáról, melyek észrevétlenül átszövik mindennapi életünket. Inkább a hiányuk által okozott tünetek lesznek szembetűnők, mint maguk a kifejtett hatások.

A férfiaknál 55 éves kor körül csökkenni kezd a vérben keringő tesztoszteron mennyisége, vagyis a férfi nemi hormon szintje. Ezzel párhuzamosan számos változás megy végbe. Természetesen a tünetek nem mindenkinél jelentkeznek azonos időben és erősséggel, van, aki észre sem veszi a változást, míg mások életében komoly törést okoz ennek megjelenése.

Melyek is a tünetek?
Nem is hinnénk, hogy a férfi klimax során megélt pszichés és életvezetési változások milyen hosszú sora tulajdonítható közvetlenül a fent említett hormonszintváltozásnak:

  • Csökken a nemi vágy, a fizikai teljesítőképesség, és számos vegetatív idegrendszeri tünet észlelhető.
  • A libidó csökkenése csak az egyik „fájdalmas” oldala a nemi élet változásának.
  • Talán még kellemetlenebb az ún. androgén impotencia. Ez nem az erekció teljes hiányát jelenti, hanem az időszakosan bekövetkező „kudarcokat”, melyek igencsak frusztrálóak, befolyásolják az egyén önbecsülését, általános hangulatát.
  • A fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenését is összefüggésbe hozzák a hormonális változásokkal.
  • Ezenkívül számos „megmagyarázhatatlan” vegetatív tünet jelentkezhet: levertség, fejfájás, szívdobogásérzés, különböző emésztési problémák, gyomortáji bizonytalan fájdalmak stb.

 

Mindezen tünetek definiálása és a hormonfüggőség kiderítése azonban magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy a hormonok mesterséges pótlásával csökkentsük a szimptómák okozta kellemetlenségeket. Már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, hormonkészítmények, melyekkel szájon át adagolva lehet pótolni a hiányzó hormonokat, illetve olyanok, melyekkel a herék saját férfihormon termelését lehet serkenteni. Az androgén hormonkészítmények veszélye azonban, hogy adagolásuk mellett megnő a prosztatarák kialakulásának kockázata, és számos mellékhatást is előidézhetnek. Ezért az androgén készítményeket csak urológus szakorvos szoros kontrollja mellett lehet alkalmazni.

Mindazonáltal az eredmények biztatóak, jól megválasztott indikáció és „mértékletes” adagolás esetén sokat enyhíthet az ötvenes éveibe lépő urak intim problémáin. 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.