A Valentin-nap sztori

Imádjuk és utáljuk is egyszerre, de nem tudunk nem gondolni rá. A Valentin-nap vagy Bálint-nap minden évben egy meghatározó nap mindenki számára.

A történeti háttér

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1244.jpg

A Valentin-nap történetét már sokféleképp hallottuk, az egyik legvalószínűbb verzió az, hogy Szent Valentin egy római pap volt, aki titokban szerelmespárokat esketett össze, és pont emiatt, valamint keresztény nézetei miatt halt mártírhalált pont február 14-én. A legenda szerint a börtönből leveleket küldött szeretteinek, barátainak, hogy ne felejtsék el őt. Az ókorban a rómaiak február 14-én tartották Juno istennő tiszteletére az ünnepségeket. Ezen az estén a fiatal férfiak felírták a lányok nevét egy-egy papírra, ezeket egy üvegbe tették, és kihúzták egyesével a párjukat, akivel másnap, Luperkalia ünnepén együtt kellett lenniük. Sokszor ez egész évre szólt, sőt, volt, hogy házasság lett a vége.

Ez a nap fokozatosan vált a szeretetteljes, majd a szerelmes üzenetek napjává, Szent Valentinből pedig a szerelmesek védőszentje lett.

Eleinte szerelmes verseket küldözgettek egymásnak a szerelmesek, vagy virágot és csokoládét.

Természetesen az Egyesült Államokban küldték az első Valentin-napi képeslapot, amit persze nagyon sok követett később.

Az 1800-as években már komoly üzletnek számított a szerelmesek napja.

Babonák és népszokások Valentin-napon

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1245.jpgA Bálint-naphoz nagyon sokféle szokás kapcsolódik, ami mind azt szolgálja, hogy a fiatal lányok megtalálják, vagy épp megtartsák a szerelmüket.

·         Ha lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket.

·         A párna alá babérlevelet kellett tenni, és így álmukban megtudhatták, ki lesz a jövendőbeli párjuk.

·         Amint megvolt a “jelölt”, újabb praktikákra volt szükség, hogy a lányok magukba bolondítsák a fiút. Egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, ezáltal a szerelem már szinte el volt rendezve.

·         Másik módszer szerint a kiszemelt fiú lábnyomát a hóból vagy sárból felvéve a küszöb alá kellett ásni, majd a házba csalogatni őt, hogy ha átlépi a küszöböt, hamarosan megkérje a lány kezét.

·         Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és a fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.

·         Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz, ha egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.

Mindegy, hogy szereted vagy utálod ezt a napot, a szerelmeddel légy nagyon kedves, csókold és öleld, ahányszor csak tudod (persze ne csak ezen a napon.)

Forrás: Wikipédia

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.