Hajhullás: a férfiak egyetemes problémája

c_400_200_16777215_00_images_ayc01.jpgA férfiak mintegy 85% -a tapasztalja meg hajkoronája ritkulását 50 éves kora előtt. Ám olyanok is akadnak, akik már kevéssel nagykorúságuk után, 20-21 évesen szembesülnek a hajhullással.

A hajhullás, más néven alopecia nem feltétlenül jelez valamilyen egészségügyi problémát. Általában genetikai hajlamon alapszik, további okok közt szerepelnek bizonyos gyógyszerek, a túl sok A-vitamin bevitele, a nem elegendő fehérje. Betegség vagy stressz is vezethet hirtelen hajhulláshoz. A kopaszsághoz általában három dolog érvényesül egyszerre, az életkor, a genetika és a hormonális változások.

A kopaszságra nincs gyógymód, de vannak szerek, amelyekkel lassítani lehet a folyamatot. Ezekkel az a gond, hogy ha abbahagyod az alkalmazásukat, a kezdeti pozitív eredmények eltűnnek, és a hajhullás visszatér.

1. A hormonok

A legfontosabb férfihormon a tesztoszteron. Ez a hormon felelős – persze más hormonokkal együtt – a férfias jegyek kialakulásáért. Erről már sokat írtunk itt az oldalon. Ez a hormon szabályozza az arcon, illetve a test többi részén megjelenő szőrzetet is, ennek megfelelően nagy szerepe van a hajhullás kialakulásában. Az alacsony tesztoszteronszint tehát nemcsak a libidódra és a hangulatodra van hatással, hanem arra is, hogy mennyire roncsolódnak a hajszálaid, a szőrtüszőid. Ha nem kapsz hatékony kezelést alacsony tesztoszteronszint esetén, akkor a hajszálak elpusztulnak. Mivel vannak olyan részek a fej területén, amelyeken nem hormonérzékeny hajszálak nőnek (ilyen a tarkó környéke), itt megmarad a haj, és kialakul a jellegzetes alakú kopaszság.

2. A genetika

Ha nálad az öröklődés játszik nagyobb szerepet a hajhullás kialakulásában, azt észre fogod venni, ugyanis nagyon jellegzetes formájú a kopaszodás.

Ha a homlokod két oldalán és a fejtetődön kezdődik meg a haj ritkulása, biztos lehetsz benne, hogy valamelyik felmenődnél is így kezdődött. Persze nem törvényszerű, hogy nálad is ugyanakkor indul be a haj ritkulása, mint családod férfitagjainál.

3. A kor

Erről a tényezőről nem kell sokat beszélni. A kor előrehaladtával a szervezet egyre inkább veszíti el tartalékait, nem olyan ellenálló, mint azelőtt.

Fontos, hogy ha elkezd hullani a hajad, próbáld megtalálni az okokat. Ha kell, fordulj orvoshoz, aki célzottan tud neked segíteni, együtt meghatározzátok az utat, amit majd be kell járnod.

Maradj pozitív

Már-már közhely, de nagyon igaz Hofi Géza egyik örökbecsű mondata: „Az ész a fontos, nem a haj.” Emlékeztesd magad erre mindig, és maradj pozitív. Gondolj olyan hírességekre, akik kihasználják a kopaszságot, hiszen az nem szégyen, csak tudni kell viselni. Dwayne „the Rock” Johnson, Vin Diesel, Pitbull, Jason Statham és még folytathatnánk a sort, mind-mind népszerűek a nők körében.

Tégy te is egy extrém lépést, és borotváld le a hajad, mert sokkal jobb teljesen kopasznak lenni, mint csak a tarkón és oldalt hordani a hajkoronából megmaradt hajszálakat. Az egyik oldalról a másikra átfésült haj pedig egyenesen taszító lehet.

Ha úgy érzed, lelkileg nehéz feldolgoznod tested fizikai korlátait, fordulj bátran szakemberhez.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, keress minket itt!

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.