A homocisztein csak humbug?

A Hcy lényegében, az egyik aminosav, a cisztein származéka, vegyi reakciók terméke, cisztein és metionin (kéntartalmú aminosav) felhasználásával. Egészséges embernél a vérplazmában lévő Hcy-koncentráció, más aminosavakkal összehasonlítva alacsony, de már a koncentráció kismértékű emelkedése (függetlenül a koleszterinkoncentrációtól!), szív és érrendszeri megbetegedés kockázatát jelenti. Megállapították, hogy a Hcy és más súlyos betegségek között is állítólag létezik kapcsolat.

Vajon megszüntethetjük a fenyegetést?
A Hcy nem lehet a fehérjék természetes alkotórésze, mivel elősegíti azok lebomlását. Így veszélyes anyagot jelent, amelyet a szervezetnek el kell bontania. Ez a három különböző enzim normális tevékenységének életfeladata, amelyeknek tevékenységéhez fontos eszközök támogatására van szükség: piridoxin (B6-vitamin), a levélsav (B9-) és a B12-vitamin. Mivel nagyon kevés férfi fogyaszt a felsorolt vitaminokban gazdag élelmiszert, sokan nem képesek a veszélyes molekulák lebontására, ezért vérük magasabb homociszteinértéket tartalmaz.A Hcy biológiai jelentőségét magában foglalja az a tény is, hogy normális anyagcserénél (metabolizmus) keletkező Hcy 90–95%-a vesz részt a sejtek biokémiai folyamataiban és csak a többi kerül a vérbe. A homocisztein anyagcseréjének meghibásodása, társulva a szervezetben való felhalmozódásával, vagy az a tény, hogy a három vitamin közül valamelyik hiányzik, a három fent említett enzim közül bármelyikben hiányt okozhat. Az említett hiány a Hcy esetében annak a képességnek az elvesztését jelenti, hogy feldolgozzon minden keletkezett Hcyt. A fel nem dolgozott Hcy „mohón behatol” a vérbe, felhalmozódik, és elkezdődik változatos, kóros tevékenysége. Ez súlyos következményekkel járó krónikus mérgezést, tulajdonképpen egyfajta vérmérgezést jelent. Ezzel összefüggésben keletkeznek a látszólag független betegségek, amelyek gyakran halállal végződnek.

Az élelemben ne keressük!
A Hcy előfordul minden magasabbrendű szervezet élő sejtjeiben, a kutatók legutóbb még a növényeknél és a baktériumoknál is megtalálták. Az aminosav legtöbbjétől abban különbözik, hogy nem része fehérjemolekulának, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerben nem találjuk meg. Elsősorban a metionint tartalmazó sejtekben keletkezik. A metionin a fehérjékkel jut a szervezetbe, amelyek az élelmiszerekben találhatók. Újra felhasználható, mint a fehérjék építőeleme, képződésük kezdeményezője. A homocisztein-anyagcserezavar ismerete jelentős elmozdulást jelent az emberi szervezet működésének pontosabb megismerésében és a betegségek keletkezésének felismerésében. Sokkal nagyobb előrelépésről van szó, mint amit képes közülünk valaki is ebben a pillanatban megérteni. Ugyanazon módon magyarázható a kapcsolat egyik oldalon az életstílus és a koleszterin, másik oldalon a magas vérnyomás és a cukorbetegség között. Ha megszabadulunk a fölös mennyiségű homociszteintől, idővel helyreáll a koleszterinszint, rendeződhet a magas vérnyomás, esetleg a cukorbetegség, ha nem túl hosszú ideje tart, és az állapot nem annyira állandósult, hogy a szervezet már megszokta.

Fogyasszunk bort és zöldséget!
A Hcy általában befolyásolja az olyan alapvető életfolyamatokat, mint a oxigéncsere – sejtlégzés, irányított energiatermelés, ennek tartalékolása és kihasználása, és többek között a sejtosztódás. A Hcy-kutatók állítják, hogy kockázati tényezővé válik olyan betegségek kifejlődésében, mint az infarktus, a stroke vagy a demencia (elbutulás), tehát olyanoknál, ahol fő okként hagyományosan a koleszterinre tekintettek. Sok tudós szerint azonban a Hcy körüli állítások nem olyan fontosak, mert az embernek éppen a koleszterin árt a legtöbbet. A homociszteinnel kapcsolatos zavarok és betegségek bizonyítják, hogy például a levélsav nélkülözhetetlen alaptényező- szállítója fontos alapanyagoknak, amelyek nélkül nem változhat át a Hcy ártalmatlan metabolittá. Mit tegyünk? A legújabb kutatások szerint a Hcy szintjét jelentősen csökkentjük, ha (vörös)bort iszunk olyan étellel kombinálva, amely levélsavat (folátot) tartalmaz. Ezt megtalálhatjuk a zöld levélzöldségben, brokkoliban, hüvelyesekben, gabonafélékben, barna kenyérben, fehér- vagy halhúsban, kisebb adag májban.

Bizonyítja a fertőzést?
Bebizonyított igazság, hogy a nagyobb mennyiségű Hcy károsítja az érfalat. Ha így egyesíti erejét a két „testvér”– a homocisztein és a „rossz” koleszterin (LDL) – a szív- és érrendszeri károsodás kockázata három százalékkal növekszik. A korábban ismert indokok mellett a magasabb Hcy-szintet, mint genetikai, hormonális vagy toxikus okok, ma jelentősen megnöveli a civilizációs változások negatív hatása – nemcsak ami az étrend összetételét illeti, hanem például a pszichés tényezők (elsősorban a stressz). Végül friss ígéretes eredmények: a homocisztein állítólag kevésbé káros azokra nézve, akik nem szenvedtek gyakran különböző fertőzésekben.

Koukal Mihály

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.